Categories
Uncategorized

Spletna stran – kakšno vrsto strani izbrati?

 

Nobena skrivnost ni, da je izdelava spletnih strani z leti postala precej kompleksen proces. Podjetja z vsaj nekaj zaposlenimi morajo poskrbeti za ugleden spletni nastop, torej za spletno stran, ki bo ne le lepa temveč tudi učinkovita.

Poznamo več tipov spletnih mest: od predstavitvenih, kataloških, portalnih do bolj prodajno usmerjenih in spletnih trgovin. Če ste pred prenovo spletne strani, se najbrž sprašujete, katera je najboljša za vas.

Enoznačnega odgovora ni, saj kar je za podjetje A učinkovito, ni rečeno, da bo učinkovito tudi za podjetje B. Spletno zgodbo je potrebno zapeljati v smer, ki najbolj sovpada z vašim poslovnim načrtom in prodajnimi cilji. Izdelavo spletnih trgovin ali spletnih strani zaupajte izvajalcu, ki ima večletne izkušnje z raznolikimi spletnimi mesti in pristopi za podjetja različnih velikosti in branž. Takšne spletne strani so običajno dražje, a se učinek ne more primerjati s spletnim mestom, narejenim na vnaprej postavljeni temi v finančnem okviru nekaj sto evrov.

Pa poglejmo na zgodbah dveh podjetij, podjetja A in podjetja B. Podjetje A je gradbeno podjetje, ki ima svoje kapacitete polno zasedene. Svojo prodajo vršijo prek javnih razpisov oz. sodelujejo  z dolgoletnimi poslovnimi partnerji. Imajo pa eno težavo: kadri. Takšno podjetje ne potrebuje prodajno usmerjene spletne strani, temveč potrebuje predstavitveno spletno stran na višjem nivoju za »imidž«. Skozi pompozno predstavitev svojega podjetja, ekipe, opreme in referenc bodo veliko lažje razširili svojo ekipo, tako v managementu kot v operativi.

Na drugi strani pa imamo podjetje B, ki se ukvarja s prodajo promocijskih daril. Ekipa je stalna, obseg dela sprejemljiv, potrebujejo pa prodajno orodje, ki jim bo pomagalo hitreje in bolj učinkovito slediti zastavljenim prodajnim ciljem. Imajo dve možnosti: ali iti v smer prodajne spletne strani (morda celo spletnega kataloga), ki bo obiskovalce skozi nagovor prepričal v oddajo povpraševanja, ali pa gredo v smer spletne prodaje s pomočjo spletne trgovine.

Gre za različni podjetji z različnimi poslovnimi modeli in to je potrebno upoštevati tudi pri izdelavi spletnih strani. Za svoj spletni nastop izberite partnerja, ki vam bo lahko na podlagi svojih bogatih izkušenj svetoval pri izbiri nagovora in zasnovi spletnega mesta, nato pa še poskrbel za brezhibno izvedbo in vzdrževanje spletnih strani.