Categories
Dom in vrt

Cena kurilnega olja se je dvignila

Trenutne razmere na svetu močno vplivajo na energente, zato se pozna tudi da se je cena kurilnega olja povečala. Kurilno olje je postal verjetno najdražji energent. Zaradi političnih razmer se je dvignila tudi  cena dizla in bencina za 0,18€/liter, kar pomeni da boste za 45 literski tank dizla sedaj plačali 67€. V primerjavi z letom 2020 in 2021 se je cena spremenila že za dobrih 0,55€/liter.

Lanskega oktobra je bila zabeleženo povišanje cene za 70% v primerjavi z letom 2020:

Samo v Sloveniji se je v letu 2020 zmanjšala prodaja bencinskega in dizelskega goriva za 20%. To je predstavljal hud udarec za MOL, OMV in PertoI. Od začetka leta 2021 se je cena kurilnega olja in nafte povečala za 70 odstotkov, zaradi česar je bil opažen tudi dvig maloprodajnih cen bencina in dizla. (vir: https://ambasada.si/cene-kurilnega-olja-med-leti-2019-in-2021/)

Ker se cena kurilnega olja tako hitro spreminja je potrebno začeti razmišljati v alternativnih načinih ogrevanja. Trenutno je najbolj priljubljen način ogrevanja stanovanja s toplotno črpalko, ki za svoje delovanje porablja elektriko in zunanji zrak. Na leto boste privrčevali nekaj tisoč evrov in s tem svojo investicijo pokrili v nekaj letih. Poleg cenejšega ogravanja boste zmanjšali ogljični vtis objekta in s tem pripomogli k čistejši naravi.

Druga alternativa ogrevanja je ogrevanje na drva. Le ta je malce manj priročen za tiste, ki nimate prostora za shranjevanje drv v bližini hiše, saj vam lahko predstavlja problem v primeru, da vam drv prehitro zmanjka, ker lahko kakšno noč preživite v mrazu. Za 80m2 stanovanje boste med kurilno sezono porabili sedem do osem kubičnih metrov drv. Trenutno cena drv skupaj nanese okoli tisoč evrov, sicer pa cena bukovih drv variira od ponudnika. To je še vedno ceneje kot ogrevanje stanovanja s kurilnim oljem, kateremu se cena z vsakim mesecem dviga.