Categories
Dom in vrt

Razlike med kljukami za vrata

Ko kupujemo nova vrata, je potrebno izbrati tudi nove kljuke za vrata. V spletnih in fizičnih trgovinah lahko najdemo široko ponudbo kljuk. Le te so različnih dimenzij in oblik ter so izdelane iz različnih vrst materialov, primernih za notranjo ali zunanjo uporabo.

Razlika med kljukami za notranja vrata in kljukami za zunanja vrata je v materialu in manj robustnem videzu. Narejene so iz alumunija, medenine ali nerjavečega jekla in so različnih oblik. Glede na material se spreminja tudi cena in oblika kljuke. Aluminijaste kljuke so enostavnejše za izdelavo in nimajo zapletenih oblik zato so navadnega izgleda in so cenejše. Na drugi strani imamo kljuke iz medenine, si bolj živahne in elegantne oblike. Zlat lesk medeninaste kljuke za notranja vrata se lepo poda lesenim vratom. Ker so medeninaste kljuke bolj zapletenih oblik so posledično tudi dražje, saj je za njihovo izdelavo potreno več truda in preciznosti.

Zunanje kljuke so primerne samo za vrata, ki vodijo v hišo. Poleg tega, da so izdelane iz tršega materiala in so bolj robustnega videza, imajo dodatno zaščito proti zunanjim dejavnikom. To jim pomaga, da ne rjavijo ali spremenijo barve na soncu.

Če v trgovinah ne najdete kljuke za vrata, ki bi se podala vašemu stilu vrat, jih lahko tudi naročite, da vam jo izdelajo po meri. Vedno bolj zaželene so tudi ročno izdelane, unikatne kovane kljuke, ki s svojim rustikalnim izgledom obogatijo vrata. Primerne so za notranja ali zunanja vrata.