Categories
Dom in vrt

Cena kurilnega olja v letu 2021

Cena kurilnega olja se je v letu 2020 in 2021 večkrat zamenjala. Po svetu je divjal virus, ki je onemogočal nekatere dejavnosti, ki so bile povezane s porabo naftnih derivatov. Poraba nafte se je v svetu drastično zmanjšala in to je močno prizadelo naftno industijo. Proizvodnja nafte je še vedno delovala nemoteno, tudi če je bil celoten potniški promet na svetu zaustavljen. S tem so se zaloge kurilnega olja, bencina in dizla v skladiščih povečevale. Podjetja, ki se ukvarjajo s predelavo kurilnega olja so bili primorani ceno goriv spustiti pod en evro na liter.

V Sloveniji se je v letu 2020 zmanjšala prodaja bencinskega in dizelskega goriva za osupljivih 20%. To je predstavljal hud udarec za ponudnike goriv na slovenskem trgu: MOL, OMV in Pertol. Od konca leta 2020 se je cena kurilnega olja in nafte povečala za 70 odstotkov, zaradi česar je bil opažen tudi dvig cen bencina in dizla na črpalkah. Dandanes je cena kurilnega olja 1,155€/L, kar predstavlja strošek v višini 1155,00 €, če želimo napolniti rezervoar, ki je velik tisoč litrov.

 

Vredno je premisliti, če je možno peč na kurilno olje zamenjati z kakšno alternativno obliko ogrevanja. S tem se znižajo letni stroški ogrevanja, ob enem pa se zmanjša ogljični vtis hiše. Enostavnejša izbira je pri nakupu novega avtomobila. Električna tehnologija je v zadnjih desetih letih naredila velik korak naprej in tako izbrisala nekatere dvome o dosegu ter pospeševanju vozila.

Cena naftnih derivatov bo skozi leta počasi rasla in bo regulirana glede na porabo svetovnega transporta in industrije. Zato lahko pričakujemo, da bo ob vsakem nihanju gospodarstva, zanihala tudi cena kurilnega olja in nafte.