Categories
Dom in vrt

Razlika med cilindričnim vložkom Abus S5P in Apecs SM

Verjetno se tudi vam poraja vprašanje ob nakupu vložkov za vrata: kateri cilindrični vložek je pravi za naša vrata? Odvisno je katerim vratom želite namestiti cilindrični vložek. S tem je povezana tudi varnost samega vložka, saj mora biti stopnja varnosti večja za zunanja vrata in vhodna vrata v stanovanje. Notranja vrata v stanovanju pa ne potrebujejo visoke zaščite, zgolj možnost zaklepanja za zagotavljanje intime v prostoru.

Trg nam ponuja široko izbiro proizvajalcev cilindričnih vložkov. Izbrali smo podjetje Abus, ki je svetovno priznan izdelovalec varnostnih ključavnic z visoko varnostjo in ga primerjali s podjetjem Apecs, ki ima podoben ugled kot Abus.

Cilindrični vložek Abus S5P

Tehnično bolje izdelan cilindrični vložek Abus S5P ima za zaščito protu vrtanju. To je manjši cilinder, ki je nameščen pred jedrom in preprečuje vdor svedra. Okoli same ključavnice je tudi oklep, ki varuje jedro pred vrtanjem in rezanjem. Cilindrični vložek vsebuje anti-picking cilinder, ki preprečuje manipulacijo in s tem prepreči vdor s pomočjo pripomočkov za vlamljanje. Dimenzija vložka se razpenja med 26,5 – 26,5 do 50 – 50. Podjetje ob nakupu cilindra doda še varnostno kartico na kateri je napisana koda ključavnice, ki jim jo lahko pošljete in prejmete nadomestni ključ.

Cilindrični vložek Apecs SM

Apecs je svetovno znano podjetje, ki se ukvarja z izdelovanjem ključev in ključavnic. Eden izmed njihovih vložkov je model SM, ki za odklepanje uporablja profilni ključ. Certificirani so za 3. razred, ki je skladen s standardom GOST R 5089-2011. Za razliko z Abus S5P ima cilinder dva varnostna v jedru in enega v oklepu. Klin je trdote 52 HRC, kar pa je slabše v primerjavi z Abusovo tehnologijo. Ključavnica ima možnih kar 46600 kombinacij ključev in nudi do 60 000 odklepanj na eni strani. Dimenzija vložka se razpenja med 30 – 30 do 50 – 50.

Na testu se je bolje odnesel Abusov cilindrični vložek. Razlika med njima ni samo v ceni ampak je tudi v sami izvedbi in izbiri materialov v čemer so boljši v podjetju Abus. Seveda, če za vrati ne skrivate dragocenih stvari in jih imate samo za zaklepanje vrtnega orodja je dobra Apecsov cilindrični vložek.