Categories
Svet

Cena kurilnega olja je trenutno najvišja v zadnjih dveh letih

Od kar se je cena kurilnega olja znižala v letu 2020 je le ta naredila neverjeten preskok in se podražila za kar 100%. V času epidemije je bilo jasno, da bodo cene goriv padle saj je bil praktično ves komercialen promet zaustavljen po celem svetu. Ljudje so bili zaprti med štirimi stenami in čakali kaj se bo zgodilo. Noben ni potoval ali se vozil okoli, ker ga je bilo strah posledic. Zato so skladišča nafte in ostalih fosilnih goriv postajala nasičena. Posledica pomanjkanja prostora v skladiščih je lastnike naftnih derivatov spravila do te meje, da so bili primorani znižati ceno goriv.

Kurilno olje je bilo takrat norih 90 centov na liter kar je bilo skoraj da nepredstavljivo. Sedaj pa je čas, da lastniki, ki so v času epidemije utrpeli škodo dobijo nazaj svoj dobiček. Zato se cena goriv viša iz meseca v mesec. Trenutno ne cena kurilnega olja 1,70€ na liter, cena dizelskega goriva pa kar 1,85€ na liter.

Nore cene, ki kot trenutno zgleda, nikoli ne bodo padle so prizadele vse države po svetu, zato se je povečala uporaba koles, električnih skirojev in javnega prometa. Dvig cen kurilnega olja in goriv je prizadel tudi industrijo in kmetijstvo, saj so slednji odvisni od nafte, ki poganja kmetijske stroje. Kot napovedujejo naj bi se konec poletja cena kurilnega olja umirila in ne bo več rasla v nebo. Če se to ne bo zgodilo bodo najbolj  trpeli tisti ki se pozimi grejejo na kurilno olje. Letošnja zima zna biti še kako draga.