Categories
Šport in šah

Osnove in pravila igranja tenisa

Tenis je šport, ki združuje moč, natančnost in vzdržljivost ter je priljubljen med ljubitelji športa po vsem svetu. Ta elegantna igra se igra na posebnem igrišču, kjer se srečata dva igralca ali dve ekipi in se pomerita v razburljivem dvoboju z žogico. Igra tenisa zahteva telesno pripravljenost, dober odzivni čas ter taktično razmišljanje, kar igri daje posebno privlačnost.

Osnovne Komponente Igre

Tenis igramo na pravokotnem igrišču, ki je razdeljeno na dve polovici z mrežo. Cilj igre je, da igralci žogico pošljejo prek mreže in jo spravijo na nasprotnikovo stran igrišča, tako da ta ne more pravilno odigrati žoge. To dosežejo z različnimi udarci, kot so forhend, bekend, volej, izbijanje in servis. Pomemben del igre je tudi gibanje po igrišču, da igralci dosežejo žogico in jo odigrajo nazaj.

Izvajanje Servisa

Servis je ključen del igre tenisa, saj igralec začne vsako točko s servisom. Med servisom mora igralec stojati za zadnjo črto na svoji strani igrišča in žogico udariti prek mreže na nasprotnikovo polovico igrišča. Servis mora biti izveden znotraj označenega območja na igrišču, sicer se šteje za napako.

Štetje Točk

Točke v tenisu se štejejo na poseben način. Vsak začetni udarec, ki ga igralec zmaga, mu prinese 15 točk, drugi začetni udarec, ki ga zmaga, mu prinese 30 točk, tretji začetni udarec mu prinese 40 točk in četrti začetni udarec, ki ga zmaga, mu prinese igro. V primeru izenačenja na 40:40 se igra tie-break, kjer igralci zmagajo točke po posebnem sistemu.

Pravila o Dodatnih Žogicah

V tenisu se igra z več žogicami. V primeru, da žogica med igro postane neuporabna ali pa se izgubi, se uporabi rezervna žogica. Igralci morajo skrbeti za zadostno število žogic, da lahko igra poteka nemoteno.

Fair Play in Športno Vedenje

Kot pri večini športov velja tudi pri tenisu načelo fair playa. Igralci morajo spoštovati pravila igre, sojenje in odločitve sodnikov ter se obnašati športno ne glede na izid igre. Po koncu dvoboja je običajno, da se igralci rokujeta kot znak spoštovanja.

Tenis je eden najbolj gledanih in igrah po svetu ter ponuja edinstveno kombinacijo moči, spretnosti in taktike. Igralci morajo biti fizično pripravljeni, imeti dober odzivni čas in taktično razmišljati, da bi dosegli uspeh na igrišču. Z navdušenjem, znanjem in spoštovanjem pravil igre se lahko vsakdo preizkusi v tej čudoviti igri tenisa.