Categories
Sveče

Nagrobne sveče kot večna luč v temi

Nagrobne sveče so simbol večne Božje luči v večem življenju. Njena svetloba in toploda premagujeta temo in zlo, ki nas obdaja. Simbolika prižiganja sveč je med nami prisotna že mnogo let. Najbolj je prisotna v med religijoznimi ljudstvi, saj jim ogenj nagrobne sveče predstavlja povezavo med tem in onim svetom, ob tem pa daje tudi rajnemu luč v večnem življenju. V krščanski veri je postal običaj prižiganja sveč na pogrebu, ko se rajnega pospremi na drugi svet.

Ta običaj pa ni ostal samo v krščanstvu ampak je sedaj prisoten tudi med ljudmi, ki niso verni in redno prižigajo sveče svojim rajnim. V Sloveniji so za 1. novembra pokopališča najbolj obiskana saj je praznik Dan spomina na mrtve, ki izhaja iz katoliškega praznika Vsi sveti. Na ta dan se vsi zberemo na pokopališčih, se spomnimo naših rajnih in prižgemo nagrobno svečo kot poklon pokojnim sorodnikom. Tudi če sta oba praznika na isti dan, to še ne pomeni, da sta enaka.

Praznik Dan spomina na mrtve je postal prenasičen s plastičnimi svečami, ki jih prižigamo po grobovih. Na to nas vsako leto opozarjajo okoljevarstveniki, ki se zavzemajo za zmanjšanje prižiga nagrobnih sveč oziroma za prižiganje okolju prijaznih EKO sveč. EKO sveče so izdelane po smernicah okolju prijaznih izdelkov. S prižigom ekološke sveče prispevamo k manjšemu obremenjevanju okolja, saj so sveče namenjene dolgotrajni uporabi. Ekološke sveče morajo biti certificirane , da so nareje iz biorazgradljivih materialov, kar jih  naredi popolnoma razgradljive. Z izbiro eko sveče ohranjamo ljubeč spomin na naše prednike in hkrati skrbimo za naše zanamce.

Seveda je pametna izbira tudi nagrobna sveča s kartušo, katero lahko po porabi zamenjate z novo pri tem pa ne odvržete zunanjo plastično ali stekleno komoro potem, ko njihov plamen ugasne.