Categories
Dom in vrt

Kako se lotiti energetske sanacije starega objekta?

Energetska sanacija starega objekta je pomemben korak za izboljšanje energetske učinkovitosti, udobja in zmanjšanje stroškov ogrevanja. Tu je nekaj ključnih korakov, ki vam lahko pomagajo pri načrtovanju energetske sanacije starega objekta:

  1. Energetski pregled: Najprej je priporočljivo izvesti energetski pregled objekta. Energetski strokovnjak bo ocenil trenutno stanje in učinkovitost stavbe ter priporočil ustrezne izboljšave. Pregled bo vključeval oceno izolacije, prezračevanja, ogrevalnega sistema, oken in drugih pomembnih elementov.
  2. Izboljšanje toplotne izolacije: Eden ključnih korakov pri energetski sanaciji je izboljšanje toplotne izolacije. Dodajanje izolacije na stene, streho in tla lahko zmanjša izgubo toplote in izboljša energetsko učinkovitost objekta.
  3. Zamenjava oken: Stara in slabo izolirana okna so pogosto vzrok za velike toplotne izgube. Zamenjava oken z energijsko učinkovitimi modeli z dvojnim ali celo trojnim steklom lahko znatno zmanjša toplotne izgube in poveča udobje.
  4. Posodobitev ogrevalnega sistema: Če je ogrevalni sistem zastarel ali neučinkovit, razmislite o njegovi posodobitvi. Namestitev energetsko učinkovitega ogrevalnega sistema, kot je kondenzacijski kotel ali toplotna črpalka, lahko znatno zmanjša porabo energije za ogrevanje.
  5. Prezračevanje: Zagotavljanje pravilnega prezračevanja je ključno za kakovost zraka in zmanjšanje vlage v stavbi. Razmislite o namestitvi prezračevalnega sistema s toplotno rekuperacijo, ki omogoča dovod svežega zraka brez večjih toplotnih izgub.
  6. Uporaba energijsko učinkovitih aparatov: Zamenjajte stare in neučinkovite gospodinjske aparate z energijsko učinkovitimi modeli. To vključuje hladilnike, pralne stroje, sušilnike in druge aparate, ki imajo oznako energetsko učinkovitih razredov.
  7. Finančna sredstva: Preverite razpoložljiva finančna sredstva, subvencije in ugodne kredite, ki jih lahko pridobite za izvedbo energetske sanacije. V nekaterih državah so na voljo spodbude za energetsko učinkovitost, ki vam lahko pomagajo pokriti del stroškov.

Pomembno je tudi sodelovanje s strokovnjaki, kot so arhitekti, gradbeni inženirji ter energetski svetovalci, ki vam bodo pomagali pri načrtovanju in izvedbi energetske sanacije. Prav tako je pomembno upoštevati lokalne gradbene predpise in standarde ter se posvetovati z ustreznimi organi.